Hvor længe holder et juletræ indenfor?

Julen nærmer sig med hastige skridt, og for langt størstedelen af alle mennesker, der fejrer jul, er højtiden ikke fuldendt uden et flot, funklende og ikke mindst ægte juletræ. Duften af gran og synet af flettet pynt på grenene er indbegrebet af hjerternes fest. 

Men hvor længe holder et juletræ indenfor, og hvad kan du gøre for at holde det frisk hele julen igennem? Det får du svar på her.

Inden du tager træet ind

Der er noget super hyggeligt over selv at fælde sit juletræ, og derfor vælger mange selv at tage saven i brug, når de vælger træ. Selvom du garanteret har lyst til at tage dit nyfældede træ ind i stuen med det samme og pynte det med julekugler, lyskæder og andet pynt til juletræet, skal du alligevel vente lidt. 

Træet har nemlig brug for at stå ude i et par dage for at akklimatisere sig, det vil sige at vænne sig til, at det ikke længere har nogen rødder. Du kan f.eks. stille det i en udestue eller et skur, der ikke er ligeså varm som din stue. Når du giver træet lov til at stå ude i lidt tid, bliver dets chok over stuens varme også mindre.

Du kan som udgangspunkt godt lade dit fæld-selv træ samt et allerede fældet træ blive i nettet, indtil du tager det indenfor. Når du fjerner nettet, skal du undgå at trække i grenene for at få dem til at falde tilbage på plads. Det kan nemlig godt tage nogle timer for både grene og nåle at folde sig ud i deres oprindelige position, og trækker du i frosne grene, kan de knække.

Hvor lang tid kan dit juletræ holde inde?

Et juletræ kan sagtens holde sig flot og frisk indenfor i 14 dage, forudsat at du opbevarer det rigtigt. Har du planer om at have træet stående inde i mindst to uger, er en juletræsfod med vandbeholder absolut nødvendig, så træet altid kan drikke det vand, det behøver. Du bør nemlig tænke på dit juletræ som en buket blomster, der har brug for at stå i vand. Større træer suger meget vand, faktisk helt op til et par liter i døgnet, og derfor skal du huske at fylde nyt vand på hver dag.

Bor du i lejlighed, og har du ikke mulighed for at lade træet stå ude i nogle dage, inden du tager det ind, bør du først købe dit juletræ lige op til jul. Det bedste tidspunkt at købe juletræ er omkring en uge før juleaften. Det er også på det tidspunkt, at langt størstedelen af den danske befolkning anskaffer sig et juletræ.

Hold træet væk fra varmekilder

Når du placerer dit juletræ i hjemmet, skal du sørge for at stille det væk fra varmekilder såsom pejse, brændeovne og radiatorer. For det første, fordi juletræer ikke kan lide for meget varme. Jo mere varme, det udsættes for, jo hurtigere vil det begynde at tabe sine nåle og miste sin flotte grønne farve.

Det er netop også grunden til, at du skal lade træet stå ude i nogle dage, før det kommer ind, så det på den måde gradvist vænner sig til den nye temperatur.

For det andet er et juletræ jo langt fra brandsikkert. Er træet blevet tørt, kan der hurtigt sættes en brat stopper for hyggen, hvis en glød fra pejsen sætter ild til grene eller julepynt. Stil den derfor altid et sikkert sted i god afstand fra varmekilder.

Sådan holder du træet friskt i stuen

Du vil selvfølgelig undgå, at juletræet smider sine nåle inden jul. Helt friske træer holder bedst på sine nåle. Det gælder uanset træsort. 

Ønsker du at nyde synet af et glitrende juletræ i flere uger, kan det være en god idé at vælge en nordmannsgran, da de kan holde sig friske indenfor i længere tid end andre sorter. Det er også det grantræ, de fleste danskere foretrækker at have stående i hjemmet.

Rødgran kan dog også sagtens stå indenfor i lige knap 14 dage stort set uden at tabe nåle.

Køber du et træ, der allerede er fældet, skal du huske at spørge ind til, hvor og hvornår træet er blevet fældet, så du sikrer dig, at du får et friskt træ med dig hjem.

Hvis dit træ begynder at drysse, er det stort set altid et tegn på, at det er tørret ud. Du kan gøre flere ting for at forhindre, at dit juletræ bliver trist og bart:

  • Sørg for at placere træet fugtigt, koldt og i læ i dagene, inden du tager det ind. Det gør, at mindst muligt vand fordamper fra nålene.
  • Stil det også gerne i en spand med vand, så træet kan trække nyt vand i takt med, at det fordamper. Inden du sætter den i vand, skal du skærer en skive på 1-2 cm af stammen for at åbne træet. På den måde kan det lettere suge vand. Sørg for at spanden altid er godt fyldt op.

Det er en god idé at gøre begge dele samt at vente med at tage træet ind så længe, du kan. Således får du et træ, der holder sig flot og grønt i lang tid.

Giv træet en brusetablet

Ja, det lyder måske underligt, men forskellige træsorter såsom rødgran og blågran holder faktisk nålene længere, hvis du opløser 1-2 brusetabletter mod hovedpine i vandet. Det skal være tabletter, som f.eks. kodimagnyl, der indeholder aktivstoffet acetylsalicylsyre.

Tabletterne har den samme virkning på træet, som det pulver, der bliver hældt i vandet til afskårne blomster. Juletræet får derfor både lettere ved at suge vand til sig og vil se smukt ud hele julen.


 

Menu
Top